Elmúltál már 18 éves?

Figyelem! AZ ELVEZD.HU oldal tartalma erotikus jellegű, kizárólag felnőttek számára!

Igen Nem
Kosár: 0 Ft

Szex Szótár

Afrodiziákumok
Afroditéről, a görög istennőről, - aki a mitológia szerint a szerelem mindenható úrnője volt, - nevezték el mindazokat a szereket amelyektől a szexuális vágy felkeltését, vagy visszaadását várják az emberek. Az ókortól kedve számos növénynek tulajdonítanak kedvező hatást. Ilyenek például: a zeller, a szezám mag, a spárga leve, a petrezselyem magja, a ginzeng gyökér, a yohimbin gyökér, a zab, a koladió kivonata, egyes csucsorfélék, kosborfélék stb. De szex erősítőnek tartják a kaviárt, a tojást is. A tudományos kutatók próbálkoznak majomhere kivonatok adagolásával és más hormonkészítményekkel. Kétségtelen, hogy az élelmiszerek egy részében találhatók olyan anyagok, amelyek erősítik a húgyúti és ivarszerveket, vagy izgatják a központi idegrendszernek a szexualitásért felelő régióit. A tömény kivonatok fogyasztásával azonban vigyázni kell, ugyanis a káros mellékhatásuk rendszerint erősebb mint a kívánt eredmény.

Amplificatio vaginae
Anyajogú bantu törzseknél, a Palau - szigeteken és Ausztrália őslakosai között még ma is szokás a hüvelybemenet mesterséges tágítása, a közösülés megkönnyítése érdekében. Ugyanezeken a helyeken ugyanis vallási okokból a hímvesszőt húgycső menti bemetszésekkel különösen szélessé, lapossá formálják.

Anorgazmia
A férfiaknál ritkábban, a nőknél sajnálatosan gyakran tapasztalható jelenséget, az orgazmus hiányát jelöli a szó. A funkciózavart a legtöbb esetben pszichés vagy neveltetési problémák okozzák. Fiatal korban főként a tapasztalatlanság, kapkodás, a partner önzése található a jelenség hátterében. Az állapot pszichoterápiás módszerekkel korrigálható.

Aszexualitás
A nemi érdeklődés teljes hiányát jelzi a szó. Többnyire rossz tapasztalatok, vagy nevelési, vallási hatások eredményezik. Szélsőséges vallásos felfogás szerint a szexualitás csak gyermek nemzés céljából engedélyezett, maga a vágy az ördög csábítása. Az ilyen szellemben nevelkedő kislányok felnőttkorban elutasítják a testi szerelmet.

Badana
Keleti eredetű; szexuális játék. A péniszt nem vezetik be, csak a szeméremajkakhoz dörzsölik, mígnem bekövetkezik a magömlés. Fiatalok számára pettingként nálunk is elfogadható, de ügyelni kell, nehogy a hüvelybe jusson az ondó.

Bestiofilia
Bibliai kifejezéssel élve: szodómia, amely az ember és az állat nemi aktusát jelöli. Régen leginkább az állandó nőhiánnyal küszködő fiatal pásztorok gyakorolták, de az "öleb" szó másik értelme is erre utal. Ma a ritka nemi eltévelyedések közé tartozik.

Biszexualitás
Azokat jelöli a szó, akik a saját nemük és a másik nem iránt egyaránt szexuális vonzalmat éreznek. A biszexuálisok jelentős része életük egyes időszakában főként a homoszexuális ingerekre reagál. A biszexualitás a nők között gyakoribb.

Domina
A szó latinul úrnőt jelent. A mazochista férfiak női ideálja az erős, büntető domina, aki testileg lelkileg meggyötri őket, mielőtt szexuális kielégüléshez jutnának. Ennek a meglehetősen gyakori nemi elferdülésnek a hátterében rendszerint az anyához való szélsőséges kötődés található.

Dyspareunia
A nő hiányzó vagy csökkent szexuális ingerlékenységét jelenti a szó, de nem tévesztendő össze az úgynevezett frigiditással. Maga az állapot a terhesség második felében, a szoptatás alatt vagy idősebb korban természetesnek mondható. Ha a felsorolt okok nem állnak fenn, akkor rendszerint a szexualitás vagy a partner hárítása húzódik meg a háttérben.

Ejaculatio praecox
A férfi idő előtti, vagy korai magömlése. Ez bekövetkezhet a pénisz bevezetése előtt, a szeméremajkak érintésekor, vagy közvetlenül a hüvelybe való bevezetés után, következésképpen lehetetlenné teszi a nőpartner kielégülését. Mivel a problémának elsősorban lelki okai vannak, jelenleg pszichoterápiás úton orvosolják.

Erényöv
A középkorban a tehetősebb, féltékeny férjek némelyike fémből készült rácsozatot szereltetett a felesége lábai közé, ha hosszabb útra indult. A rács lehetetlenné tette a közösülést, így a férj bízhatott neje hűségében. Azaz bízhatott volna, ha nem léteztek volna ebben a korban is remek lakatos mesterek...

Exhibicionizmus
A nemi eltévelyedések egyik leggyakoribb formája. A "mutogatós bácsik" iskolák előtt gyerekek számára, mások felnőtt nők számára teszik közszemlére a péniszüket. A törvénybe ütköző magatartás hátterében személyiség-fejlődési problémák fedezhetők fel. Furcsa érdekesség: az exhibicionisták többsége házas ember.

Feminizálódás
A férfiak számára pszichésen is igen kellemetlen tünetcsoportot jelöl a fogalom. A test nőies formát kezd ölteni. Megduzzadnak a mellek, kerekedik a csípő, az izmokat egyre több helyen zsírszövet pólyázza körül. A nőiesedésért többnyire a herék daganatos betegségei, illetve a mellékvesék megbetegedései a felelősek.

Férfiatlanítás
A férfiatlanítás alatt a herék eltávolítását, illetve besugárzás hatására történő elpusztítását értjük. Ha ez a nemi érés előtt történik, akkor a fiúgyermeken nem alakulnak ki a másodlagos nemi jelleg jelei. (A régi időkben a háremhölgyek őrizetét ilyen ivartalanított személyekre bízták.) Amennyiben a felnőttkorban pusztulnak el a hereszövetek, csak a nemzőképesség szűnik meg, a közösülés tovább folytatható.

Fétisizmus
Kizárólag a férfiakra jellemző nemi eltévelyedés. A pszichoszexuális érés folyamata során a gyermek szexuális fantáziájához bizonyos holmik (női fehérnemű, cipő stb) kapcsolódnak, és a későbbiekben ezek megpillantása vált ki nemi izgalmat. A fétisiszták gyakran szárítóról, szennyesládából lopnak ruhadarabokat vágyaik kielégítéséhez.

Flagellantizmus
A nemi eltévelyedések egyik gyakori formája, amelynek lényege, hogy az egyén megkorbácsoltatja magát vagy ő korbácsol másokat. Az ilyen módon szerzett nemi izgalom bizonyos szerepjátékokkal társul: úrnő-rabszolga, úr és rabszolganő, bíró és bűnös stb. s ezt addig folytatják, míg be nem következik az orgazmus.

Frigiditás
A kifejezést a köznyelv - helytelenül - az orgazmus képtelenség megjelölésére használja, noha valójában a nemi vágy hiányát is értjük alatta. Ez utóbbi természetes lehet a szoptatás alatt, vagy idős korban, más esetben pl. pajzsmirigy probléma, vagy lelki trauma okozhatja. A vágy hiányában folytatott közösülés a legtöbbször valóban orgazmus nélkül végződik.

Frottőrizmus
A nemi eltévelyedések egyik meglehetősen gyakori fajtája. A frottőr a tömött villamoson, buszon azzal ingerli magát és jut olykor orgazmushoz, hogy nemi szervét az előtte álló nőhöz nyomja, dörgöli, vagy ha lehetősége van rá, közösülő mozgást végez. Mivel a kiszemelt "áldozat" a legtöbbször fél a megszégyenüléstől, nem tiltakozik hangosan, ez pedig tovább bátorítja az elkövetőt.

Genitális szagok
A nemi szagok nem egyformán hatnak a nemekre. A férfi nemi illatát ravasz parfümökkel erősítik és ez izgatóan hat a nőkre. A menstruációs ciklus alatt keletkező női nemi szagok viszont taszítják a férfiakat, ezért tanácsos ilyenkor fedőillatokat a testre vinni. Alapszabály: a rendszeres tisztálkodás, gondos higiéne jól szolgálhatja a partnerkapcsolatokat.

Gerontofilia
A gerontofilek (mindkét nem képviselői) előszeretettel választanak szexuális vagy szerelmi partnert náluknál sokkalta idősebb, gyakran kifejezetten öreg személyek közül. E késztetésükgyökereit leggyakrabban a személyiségfejlődésük során szerzett tapasztalatok és érzelmi tényezők együttesében találhatjuk.

Glans clitoris
A csikló makkja. Az embrionláis időszakban ugyanabból a szövettelepből fejlődik ki, mint a pénisz, tehát maga a csikló nem más, mint egy miniatűr hímvessző. Ugyanúgy, mint a férfi nemi szerv makkja, a csikló makkja is a leginkább ingerelhető. Nyugalmi állapotban az előbőr, az un. praeputium borítja.

Hátgerinc sorvadás
A fogalom abból az ókori hiedelemből származik, amely szerint az ondó az agyban képződik és a gerincvelő útján kerül a hímvesszőbe, az önkielégítés ezért hátgerinc sorvadáshoz vezethet. A tévhit miatt a 18-19 században sok fiatalember öngyilkos lett. A századelő vallás-erkölcsi nevelése ugyancsak felhasználta ezt a tézist a maszturbáció elleni propagandájában, és számos felnőttkori szexuális zavart okozott ezzel a férfilakosság körében. Érdekes, hogy még ma is akadnak, akik hisznek ebben a zagyvaságban.

 

Herpes genitalis
Csakúgy a nők, mint a férfiak nemi szervein csoportos hólyagos kiütések formájában jelentkezik ez a fájdalmas kór. Az ismert és rettegett nemi betegségek árnyékában keveset beszélnek róla, pedig a kritikátlanul váltogatott partnerek révén szinte bejósolható a vírusos fertőzés. Minél inkább elhanyagolják, annál több kellemetlenséget okoz. Csak orvosi úton gyógyítható.

 

Heteroszexualitás
Néha zavar van a szó értelmezése körül. Önmagában idegen neműséget, vagy kiegészítő neműséget jelent, de az általános gyakorlatban a normális nemi irányultságot azaz a férfi - nő szexuális érintkezését jelzi.

Homoszexualitás
Az azonos neműek testi, lelki szerelmét jelöli a szó. Mózes III. könyvében ez áll: "és ha valaki férfival hál, úgy mint asszonnyal hálnak, utálatosságot követnek el mindketten, halállal lakoljanak, vérök rajtok". A homoszexualitást ma a kultúr nemzeteknél toleranciával kezelik. Kialakulásának okairól keveset tudunk. A magára hagyott szülői szeretet nélkül felnövő serdülők könnyen csábíthatók erre.

Impotencia
Általánosságban a férfi közösülés képtelenségét értjük alatta. Ennek szervi és lélektani okai lehetnek. A szervi okok között megtalálható a cukorbetegség, E vitamin hiány, az ondóhólyag betegsége, az idegrendszer sérülése, a pénisz vénáinak elégtelen működése stb. A pszichológiai háttér feltérképezése bonyolultabb, de bármi okozza, az impotencia ma már jól kezelhető.

Johimbin
A nemi működést serkentő, ajzószer, amelyet az afrikai johimbe fa kérgének alkaloidájából nyernek. A 19. században került Európába. Egészséges idegrendszerű férfiak külső nemi szervében vérbőséget okoz, ugyanakkor hat a keresztcsonti tájékon elhelyezkedő erekciós központra is. Az öregedéssel,- valamint szervi bajok miatt jelentkező impotenciára csak kevéssé hatásos.

Káma Szútra
A szexuális kultúra egyik legősibb és leghíresebb "tankönyve", amely máig is érvényes tudnivalók mellett érdekes olvasmánnyal is szolgál. Szerzője a hindu Vátszjájana i.sz. 1-2 században élt. Művét a modern világ minden nyelvére, így magyarra is lefordították.

Kasztrációs félelmek
A mélylélektan művelői szerint sok lelki és szexuális probléma hátterében úgynevezett kasztrációs félelmek húzódnak meg. Az apjával öntudatlanul is versengő fiúgyerek attól tarthat, hogy megcsonkítják a nemi szervét. Ugyanakkor számos kislány véli úgy, hogy azért nincs pénisze, mert ő rossz volt valamikor, emiatt büntetésből kasztrálták. E rejtett félelmek felnőttkorban potencia illetve orgazmus zavarokat okozhatnak. Kezelésük pszichoterápiával megoldható.


Kéjcsepp 

A szexuális izgalom fokozódásával a pénisz csúcsán üvegtiszta csepp jelenik meg. A folyadékot az úgynevezett Cowper mirigyek termelik. Célja, - csakúgy mint a hüvelyváladéknak, - hogy közösülés alatt csökkentse a súrlódást, ezzel fájdalom mentessé tegye a szeretkezést. A túlságosan sok, erős szagú, vagy bűzös anyagkiválasztás prosztata problémára, esetleg fertőzéses folyásra utalhat!


Klitoridektómia
Századunk első évtizedeiben még Európában is végeztek klitoridektómiát, azaz műtéti úton eltávolították a kislányok csiklóját. Ennek fő célja a későbbi maszturbáció megelőzése volt. Hasonló operációt végeztek és végeznek még ma is természeti népeknél, valószínüleg azért, hogy a "mini pénisz" eltávolításával nőiesebbé tegyék a lányokat. (A férfiasság kiemelése érdekében ugyanakkor a fiúk emlőbimbóját metszik le.)

Koitusz
A latin coitus szó elterjedt használata a párzás "elegáns" kifejezésére. Az első koitusz folyamán a szűzhártya beszakad, ezzel szabaddá válik az út a további közösülésekhez. Maga az aktus - megfelelő kultúrát feltételezve - három részből, - úgy mint előjátékból, a nemi szervek egyesítéséből és együtt mozgásából, valamint utójátékból áll.

Kokettálás
A régen igen gyakran használt kifejezést ma sokan, rosszul értelmezik. A szó voltaképpen kacérkodást jelent, a lányoknak maga illegető arc és szemjátékát, amelyek azonban mint kulcsingerek szexuális felhívó jellegűek lehetnek. Azok a férfiak, akik nem pontosan értelmezik ezeket a jelzéseket, úgy vélik, szabad utat kaptak. A félreértések elkerülése végett érdemes tehát annyit jelezni a kokettálás során, amennyit valóban közölni óhajt a hölgy.

Koprolália
Nők és férfiak között meglehetősen sokan vannak, akik a szeretkezés izgalmában a nemi szervekhez kapcsolódó illetlen, olykor durva szavakat használnak. Ezt nevezik koproláliának, amely voltaképpen az önajzást segíti, illetve tudattalanul is jelzi, hogy a személyiség ledönti a gátjait, s szabaddá teszi az utat a vágyai előtt.

Körülmetélés
Már az ókori Egyiptomban is végeztek kőkéssel körülmetélést, de napjainkban is fennmaradt a szokás, mely szerint a fiúgyermekek péniszének fitymabőrét részben, vagy teljesen eltávolítják. Bizonyos természeti népeknél ezt teszik a lányok csiklójával, illetve a nagy szemérem ajkak egy részével is. A műtét értelméről sok felfogás létezik. Némelyik szerint a közösség érdekében tett szimbolikus emberáldozatról van szó, mások higiénés szempontokat emlegetnek.

Kurtizán
Sokan - helytelenül - a prostituált szó helyett használják a megnevezést, noha annak nem szinonimája, elegánsabb megfelelője. A kurtizánok egy - egy főúr, vagy király "szolgálatában" álló szeretők voltak, akik igen nagy műveltséggel rendelkeztek, nem egyszer politikai befolyást is gyakoroltak "jótevőjükre". Noha voltaképpen ők is árúba bocsátották testüket, de a vevő mindig csak egy bizonyos személy lehetett s a tulajdonjog hosszú időre szólott.

Libidó
Általános használatban a szexuális késztetést, vágyat, energiát jelenti. Meglétének feltétele a zavartalan idegműködés és a megfelelő hormonháztartás, valamint a megfelelő érzéki élmények átélése.

Lubrikáció
A hüvely - nyálkahártya nedvesedését jelenti szó. A szexuális izgalom során termelődő váladék segíti a közösülést. A mirigyműködést igen gyakran lelki, párkapcsolati problémák gátolják.

Magömlés
Az ondó kilövellése a péniszből, többnyire a közösülés, vagy önkielégítés során. Pubertás korban gyakori az u.n. éjszakai spontán magömlés, (pollució) kéjes álmok kíséretében.

Menarche
A lányok első menstruációját nevezik így. Időpontja függ a klímától, táplálkozástól, sport és egyéb aktivitástól. A városlakóknál hamarabb jelentkezik, mint a falusiaknál, a kövérkésebb kislányok előbb menstruálnak, mint a soványabbak. Az első vérzésekkel többnyire még nem jár együtt a peteérés.

Monogámia
Olyan házastársi kapcsolatot jelöl a szó, amelyben nincs helye harmadik személynek. A régi időkben a zsidó, és a mohamedán kultúrában elfogadott volt a bigámia (kétnejűség) valamint a poligámia (többnejűség)is. A modern kori monogámia kialakulásának gazdasági céljai voltak. Ezzel kívánták biztosítani, hogy családi vagyon felett kizárólag a férj rendelkezzen és csak a tőle származó gyerekek örökölhessenek.

Narcizmus
A görög mondabeli szépfiú, Narcisszosz beleszeretett saját magába, amikor megpillantotta arcképét a tükörben. Ma olyan személyre mondják, hogy narcisztikus, aki naponta órákon át gyönyörködik önmagában, eközben szinte szexuális izgalmat érez és vonakodik nemi kapcsolatot kötni másokkal, hiszen azok nem érnek fel az ő nagyszerűségéhez. Ez a magatartás egészen kórossá is változhat.

Nemi betegségek
Minden fertőző betegség ennek nevezhető, amely a nemi szerveken és szervekben jelentkezik, - többnyire folyások, fekélyek, kiütések stb. formájában. Legismertebb nemi úton történő fertőzések: kankó, szifilisz, trichomonasis és a szörnyű AIDS. Nagyon fontos, hogy bármely tünet esetén mindkét partner orvoshoz forduljon, különben állandósul az u.n. ping-pong fertőzés.

Nemzőképesség
Az utódok létrehozásának a képessége a lányoknál a peteérés időszakától a változás koráig tart. A férfiak viszont a pubertástól egészen késői öreg korig apává válhatnak. A közösülés nehézségei (impotencia, korai magömlés) nem zárják ki a megtermékenyítő képességet.

Neurasthenia sexualis
A tartósan zavart, nem kielégítő szexuális élet ideges panaszokhoz vezethet, amelyek végül károsíthatják az egész idegrendszert és funkciózavart okozhatnak a nemi szervekben. Néha már a partnerváltás is segít, más esetben pszichoterápiától várható a javulás.

Nimfománia
Férfiéhséget, a nők kórosan fokozott szexuális késztetését jelenti a szó. Ez az állapot rendszerint kritikátlan, válogatás nélküli partnerkapcsolatokat is eredményez. Jellemzője az orgazmus hiány. A beteg tehát a számtalan közösülés ellenére sem jut kielégüléshez.

Normospermia
A férfiak termékenyítő képességének normális lelete. Ez szerint egy milliliter ondóban legalább 60 millió spermium található, ezeknek kb 70%-a élénken mozog és a rendellenes fejlődésűek száma nem haladja meg a 30 százalékot. Az éretlen sejtek legfeljebb 0.5-2%-ban fordulnak elő. Ez egy tökéletes spermatogramm, ám ma már tudjuk, hogy a kevésbé ideális ejakulátum által is születhet kisbaba.

Nőgyűlölet
Tudományosan: mizoginia. A férfi ellenséges beállítódása a nőkkel szemben, amelynek hátterében nem homoszexualitás található, hanem többnyire az anya-fia kapcsolat rendellenessége. A női nem kisebbrendűségének híres ideológusai: Nitzche, Schopenhauer, Weininger.

Nudizmus
Az elmúlt évtizedek polgárjogot nyert mozgalma, amelynek elve, hogy bárki korra, nemre és külcsínre való tekintet nélkül mezítelenül napozzon, strandoljon -arra kijelölt helyen. A ruhátlansággal a természethez való visszatérést kívánják jelezni.

Nuptiális pszichózis
Ennek lelki betegségnek különleges kórokozója van: a szexuális érintkezés. Néhány nő az esküvő, illetve a nászéjszaka után skizofréniás tüneteket mutat. Az ok: veleszületett hajlam, amelyet érdekes módon a közösülés aktivizál.

Obszcenitás

Trágár, szeméremsértő viselkedés, vagy ilyen szavak használata társas kapcsolatban. Obszcénnek nevezzük általában a nemi szervek, és azok használatának durva megnevezését. A modern irodalom gyakran él ilyen szavakkal, egyes szereplők vagy élethelyzetek jellemzésekor.

Oligospermia
A gyermeket váró párok réme a kórkép, amely azt jelenti, hogy kevés megtermékenyítő képességű; spermium található a férj ondójában. Ennek sokféle oka lehet, többi között erős dohányzás, lezajlott vagy még létező nemi betegségek, daganatok, neurogén zavarok belső mirigyekben, sőt még pszichés tényezők is.

 

Orális szex
A nemi szervek szájjal, nyelvvel történő ingerlését jelenti a szó. Néhány évtizede természet ellenes fajtalanságként emlegette a jog, ma a szexuális kultúra szerves részének tekinthető. Az örömszerzésnek ez a módja nem emberi találmány, a majmoknál is megfigyelhető.

Orgazmus
A nemi aktus tetőpontja. A férfiaknál (kóros esetektől eltekintve) minden magömlés automatikusan orgazmussal jár, s elegendő a mechanikus ingerlés az élményhez. A nőknél nem működik automatizmus, meg kell tanulni az elérés módját. A testi mellett nagymértékű lelki felhangoltság is szükséges a csúcsra érkezéshez.

Ostium vaginae
A többnyire félhold alakú, kötőszövetes szűzhártyán lévő nyílásnak a neve. Funkciója: a hártya ugyan elzárja a hüvely bemenetet, de ezen keresztül mégis távozni tud a menstruációs vér és a méh által kiválasztott váladék. Az első közösüléskor a lyukat kezdi szétfeszíteni a pénisz, majd a hártya kisebb nagyobb vérzés kíséretében szétszakad. Előfordulhat azonban, hogy csak kitágul az ostium, lehetővé válik a továbbiakban a fájdalom mentes közösülés, de a szűzhártya épségben marad. A hártya óvása érdekében kislányok és szűz hajadonok nőgyógyászati jellegű vizsgálatát a végbélen keresztül végzik. Azok a szüzek, akik hüvelytampont használnak egyéb egészségre ártalmas kockázati tényezők mellett, a lyuk kitágulására is számíthatnak.

Ovaralgia erotica
Meglehetősen sok nő átesik a latin megnevezéssel jelölt tüneten, amely nem más, mint a petefészek táján jelentkező heves fájdalom, minden kóroki háttér nélkül. A szenvedést rendszerint az okozza, hogy szexuális együttlét során a hölgy magas nemi izgalmi szintre jut, ugyanakkor sorozatosan, vagy rendszerint nem tud kielégülni közösülés folyamán. Fiataloknál a petting, azaz a nemi szervek közösülési cél nélkül történő gyakori ingerlése okozhat hasonló fájdalmakat, amennyiben a manipulációkkal nekik sem sikerül orgazmust kiváltaniuk. Ugyancsak ilyen panaszokkal találkozhatnak azok az asszonyok, akik korábban gyakori és örömteli nemi életet éltek, ám valami miatt tartós önmegtartásra kárhoztattak. A tünet néha hisztériával is átszövődik.

Ödipusz komplexus
A gyakran emlegetett fogalmat S. Freud alkotta a mondabeli thébai király, Ödipusz története alapján, aki tudtán kívül megölte apját és saját anyját, Iokasztét vette feleségül. A király nevével jelzett komplexus a freudi pszichoanalízis alap elméletei közé tartozik. Ez szerint minden gyermek beleszeret az ellenkező nemű szülőbe úgy 4 éves kora táján, míg a másik szülőféllel, - akit a riválisának, vetélytársának érez - indulatosan viselkedik. A helyzet gyakran szül konfliktust, s ha nem rendeződik megnyugtató módon, akkor magatartás zavarokhoz, - a későbbiekben, esetleg felnőtt korban súlyos neurózisokhoz vezethet.

Öregkori szex
A testi és szellemi képességek fokozottan hanyatlani kezdenek a 70-75 év táján. A libidó, azaz a szexuális vágy ezzel szemben igen gyakran felfokozódik, de elsősorban a férfiaknál, a nőknél kevésbé. Egyes felmérések szerint a hetven éves férfiaknak mintegy fele szexuálisan még aktív. Az aktivitás csökkenését rendszerint valamilyen betegség okozza. A megőrzött közösülési képesség a nem házas férfiak számára társadalmi és személyi problémát jelent. Ebben a korban az erek meszesedése miatt sokaknál különféle agyterületek sorvadása következhet be. A folyamat az ösztönéletüket a pubertás kor előtti szintre vetheti vissza. A köznyelv második gyerekkorként emlegeti az állapotot. Az ilyen betegek esetenként kislányokat igyekeznek szexuális játékokra csábítani. (Cukorkás bácsik)

Panszexualizmus
Vannak emberek, akiknek mindenről a szex jut az eszükbe. Ezt nevezzük panszexualizmusnak, amely olykor kóros szintig fokozódhat. S. Freud, az analitikus pszichológia megteremtője úgy vélte, hogy a lelki problémák hátterében rendszerint szexuális rendellenességek húzódnak meg. A kialakulásuk magvát, okát keresve, terápiás gyakorlata során a szexuális gondokkal jelentkező páciensei szavait rendszeresen értelmezte, helyesebben átértelmezte, és igyekezett ezek valódi jelentését megfejteni. Elmélete szerint minden hosszúkás tárgy, beleértve az esernyőt, botot, tollat stb. a péniszt szimbolizálja, a lyukas darabok, például a kalap, kosár, erszény, tál stb. pedig valójában a női hüvelyt jelentik a kliensek fantázia világában.

Parafimózis
A magyar köznyelv spanyol gallér-ként ismeri az orvosi kifejezést. Voltaképpen a figyelmetlen szülők miatt alakul ki ez a fájdalmas kórkép. Sokan ugyanis elmulasztják a fiú csecsemők péniszén a fityma bőrt rendszeresen hátra húzni, ilyen módon tágítani, emiatt a redő szorosan rátapad a makkra. Már ez önmagában is problémát okozhat, hiszen lehetetlenné válik a pénisz kellő tisztogatása. Az első közösülési (vagy önkielégítési) próbálkozáskor azután megtörténhet, hogy a fityma a makk mögé húzódik, de éppen szorossága miatt többé nem lehet előre húzni. Az egyre kínzóbb szorítástól vérkeringési zavar, pangásos duzzanat keletkezik a makkban, amely sürgős műtéti beavatkozást igényel.

Partner
A szó olyan személyt jelöl, akivel valamilyen szoros funkcionális kapcsolatban vagyunk. Újabban egyik értelmezése a szexuális társat jelenti. A tartós nemi partneri kapcsolat ugyanolyan meghatározó lehet két ember számára, mint a házasélet. Ez pozitív és negatív értelemben is igaz. Mivel a teljes egyenlőségen alapuló, valódi partneri viszony erős erotikával átfűtött összetartozás-érzéssel jár együtt, meghatározza az egész szexuális életet. A legtöbb ágyproblémát a rosszul megválasztott partner, vagy annak nem megfelelő magatartása okozza. A férfiaknál ez a tény erekció zavarokkal, korai magömléssel, a nőknél pedig az orgazmus elmaradásával hívja fel magára a figyelmet.

Pedofilia
A felnőttek gyerekekkel történő szexuális érintkezését jelenti a szó. A pedofil hajlamú férfiak nemi vágya főként a pubertás kort még el nem érő kislányokra irányul. Ennek oka többnyire az, hogy a pszichoszexuális fejlődésük egy bizonyos gyermekkori ponton rögzült, fixálódott. A felnőtt nők ezért vagy nem keltik fel az érdeklődésüket, vagy pedig kisebbrendűnek érzik magukat s nem is mernek próbálkozni. A jelenség gyakran előfordul a dementia senilis-ben és gyengeelméjűségben szenvedő betegek körében, de jelen van a homoszexuálisoknál is. Az ő esetükben azonban nem a fiatal kor, hanem az azonos nemiség vonzó inkább. A gyermekekkel történő szexuális cselekményeket a törvény szigorúan bünteti.

Pénisz
A férfi nemi szerv latinból átvett, ma már általános használatú elnevezése. Nemzetközi adatok szerint átlagos mérete: nyugalmi állapotban 10-12 cm., merev állapotban 15-17 cm. Részei: gyökér, test, makk. Növekedését az teszi lehetővé, hogy mind a test, mind pedig a makk szöveteit szivacsszerű képződmény alkotja. Nemi izgalom, vagy mechanikus ingerlés következtében a péniszbe futó artériák kitágulnak, ezzel több vért képesek szállítani, míg az elvezető vénák összeszűkülnek, s egészen a magömlésig zárva tartanak. Betegség, vagy idősödés következtében a vénák gyűrűs záró izomzata renyhülhet, s ha a vér visszafolyik, részleges, vagy teljes merevedés-képtelenség következik be. E szervi funkciózavart igen gyakran pszichés problémák is előidézik.

Pénisz irigység
Freud egyik elmélete szerint 4-6 éves korban a kislányok rádöbbennek, hogy nekik valamilyük hiányzik, ami pedig a fiúknak láthatóan meg van. Ez a papás mamás-játékok során, vagy a bölcsődei, óvodai kölcsönös szemlélődés alkalmával tudatosul bennük. Az élmény legtöbbször irigységet vált ki belőlük, máskor azonban úgy érezhetik, hogy nekik ugyan megvolt valamikor az a bizonyos testrész, de valószínüleg rosszak voltak és ezért megfosztották őket tőle. Ez a gondolati problémakör legtöbbször magától megoldódik, bizonyos esetekben azonban komoly személyiségi vagy szexuális zavarokat okozhat.

Perverzió
Nem könnyű meghatározni, hogy a hálószoba mely eseményei tartoznak a perverzió fogalomköréhez. A homo szexualitást, vagy a száj - közösülést például a század viktoriánus felfogása ide sorolta. Ma mindkettő szabadság jogokat élvez. Néhány ismert nemi elferdülést, közöttük a szadizmust, mazochizmust, a gyermekek idősek, holtak felé irányuló vágyakat mindenképpen ide tartozónak tekintünk. Kialakulásukat többnyire az egyén személyiség-fejlődési zavarai okozzák.

Petting
A petting során a párok egymás testének kézzel, nyelvvel, szájjal történő izgatása révén, de a közösülés elhagyásával idéznek elő orgazmust. Ez a szexuális technika akkor volt a legnépszerűbb, mikor még fontosnak tartották, hogy a lányok megőrizzék szüzességüket a házasságig. Mára ez a társadalmi igény megfakult, a petting azonban továbbra is a szexuális kultúra részének, a közösülésre való felkészülésnek tekintendő. A gyakorlása során a partnerek elsajátítják a testtájékok simogatásának, a bőr ingerlésének, a közös örömszerzésnek a fortélyait.

Pigmalion
Az egykori görög monda szerint Kuprosz király alkotott egy leányszobrot és annyit gyönyörködött benne, hogy végül beleszeretett. Könyörgésére Aphrodité istenasszony életre keltette a lányt, akit a király nyomban felségül is vett. A szép történetről kapta a nevét a pigmalionizmusnak jelölt szexuális cselekmény. Már az ókorban is feljegyezték egy szamoszi férfi esetét, aki egy istenasszony szobrát becstelenítette meg. Ma ugyanezen fogalomkörbe tartozik, festményekkel és más emberi képmásokkal folytatott nemi cselekmény is.

 

Plátói szerelem
A plátói szerelem alatt a köznyelv a testi, szexuális értelemben soha be nem teljesülő, csak lelki, szellemi szinten lobogó érzelmi kapcsolatot jelöli. Ez nem is mindig szükségszerűen valódi kapcsolat, hanem lehet valamelyik fél egyoldalú, heves vonzódása a másik iránt. A fogalom Platon, görög bölcselőhöz kapcsolódik (i.e. 427- 347) az ő szerelem - világképében azonban mást jelent a fogalom, mégpedig az érett korúak és az ifjak közötti eszményi érzelmi kötődést.

Pluralizmus
A házaspárok más párokkal folytatott szexuális kapcsolatát jelöli a szó. Az ideológiáját, ötletét a hatvanas évek hippi mozgalma szolgáltatta, helyesebben a tőlük származó, mindenki mindenkit szabadon szerető elmélete. Ekkor alakultak azok a kolóniák, amelyekben együtt éltek s különösebb kötődés nélkül szeretkeztek a fiatalok. Az utódokról is közösen gondoskodtak. A hetvenes - nyolcvanas években bukkantak fel a nyitott házasság prófétái akik azt hirdették, hogy az igazi házastársi hűség alapja az, ha mindkét fél a párja hozzájárulásával közösül harmadik személlyel, és az élményeket őszintén megbeszélik egymással. A pluralista, nyitott házasság gondolata nem vonzott ugyan tömegeket, de a szex magazinokban ma is találni erre csábító hirdetéseket.

Poligámia
Igen gyakran használjuk ezt a kifejezést, de többnyire csak egyik jelentésével kapcsolatosan, azaz akkor, ha egy férfi titokban több házasságot köt anélkül, hogy a korábbi frigyeit felbontaná, elválna. Az efféle poligámiát a nyugati civilizációk törvénykezése elítéli és büntetéssel sújtja. Más kultúrákban megengedett a poligámiának egy mérsékelt irányzata és egy abszolút változata. Az előbbiben a férjnek több felsége lehet egyidejűleg, de az asszonynak az adott társadalom erkölcsjoga szerint lehetősége van őt elhagyni. A keményebb, abszolút vonal arra kötelezi a feleséget, hogy élethossziglan a férje mellett maradjon, csak vele folytasson szexuális életet és akár halállal is bünteti a hűtlenségét. Ugyanakkor természetesnek tekintik, hogy a férj több házasságot is köt,-ha el tudja tartani az asszonyait - és kénye kedve szerint közösül velük.

Pollúció
Az éjszaka bekövetkező pollúció, vagyis az alvás közben, kéjes álmok kíséretében történő magömlés nem ritka még a rendszeres szexuális életet élő férfiak körében sem. A nemi élet részét képező, normális jelenségnek tartjuk, amely akaratunktól, teljesen függetlenül működik. Egyes megfigyelések szerint a magasabb műveltségűek körében gyakoribb a megjelenése. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy ennek a néprétegnek az élénkebb, dúsabb fantáziája váltja ki sűrűbben a jelenséget. De gyakoribb azok körében is, akiknek nem sikerül megfelelő heteroszexuális kapcsolatot kialakítaniuk. Ezt felfoghatjuk a psziché egyfajta önkárpótlási törekvésének. A kamasz fiúknál az első pollúció a jelzése annak, hogy rövidesen ivarérett korba kerülnek.

Pornográfia
A pornográfia címkéjével a szexuális életet kendőzetlenül, erkölcsöket sértő módon megjelenítő irodalmi, képzőművészeti, fotó és film alkotásokat jelöli a közfelfogás. Az erkölcsi megítélés azonban koronként, népenként változhat. Rodin ölelkező szerelmespárt ábrázoló csodálatos szobra például Viktória királyné korában felháborodást váltott volna ki. Az indiai Kajuraho egyik templomának több ezer reliefje a századokkal ezelőtt gyakorolt közösülési pózok seregnyi változatát örökítette meg, mégsem tekinthetők pornográf alkotásoknak. Pornográfnak napjainkban talán az a mű tekinthető, amely az emberi érzelmek ábrázolásnak mellőzésével kizárólag a nemi aktust, a férfi és nő nemi szerveket mutatja be szexuális izgalomkeltés céljából.

Portio vaginális
Magyarul méhnyaknak nevezik a méhnek a hüvelybe kitüremkedő részét. Szeretkezéskor már az átlagos méretű pénisz is elérheti. Sok nő számára a finom érintés kellemes érzéseket vált ki, mások az ellenkezőjéről panaszkodnak. A méhnyak száját egy kis nyílás képezi, amelyet gyűrűs izomzat nyit/zár. A méhnyak előtt a hüvelyben egy kis öblösödés, úgynevezett mag tó található. A magömlés után ebben gyűlik össze az ondó. A méhnyakat szarusodó laphám borítja, amelyben nincsenek mirigyek. Ez a testtájék igen sérülékeny, s rákosodás szempontjából erősen veszélyeztetett. A 35 éven felüli nők számára gyakori orvosi ellenőrzés javasolt.

Potencia zavarok
Ebbe a gyűtő fogalomba tartozik mind a női, mind a férfi szexualitást megzavaró vagy lehetetlenné tévő jelensége együttese. Közöttük: 1.a pénisz merevedés nehézségei, ezzel együttjáróan a közösülés képtelensége, (szaknyelven potencia coeundi) nők esetében ide sorolandó a vaginizmus is. 2. a szaporodás zavara. 3.az ejakuláció (magömlés) többféle zavara: korai,-spontán,-elmaradó,-(stb) 4. a nemi vágy hiánya mindkét nemnél 5. orgazmus problémák mindkét nemnél. A zavarok egy része az életkortól független, más részük az életkor előre haladásával következik be. Más megosztásban: az okok között úgy anatómiai, fiziológiai, mint lélektani eredetet is megtalálhatunk. Mai ismereteinkkel szinte mindegyik probléma orvosolható.

Potencia szexualis
A potencia szó lehetőséget, képességet, erőt jelent. Szexuális értelemben a férfiaknál a nemi vágy érzete,-merevedés,- eredményes közösülés,-magömlés,-orgazmus folyamatát értjük potencia alatt. De beszélünk női potenciáról is, amelynek ugyancsak szerves része a libidó, azaz a vágy megjelenése, amelyet ha kellő felhangoltság és megfelelő minőségű közösülés követ, - eredményezheti az orgazmus bekövetkeztét. Úgy a női,-mint a férfi libidót a korosodással a lelki behatások, főként az indulatok erősen és negatívan befolyásolják. Sokan tehát fizikailag még potensek lennének, ám pszichés okokból mégis feladják a nemi életet. A potencia szó a nemzési képességet is magában foglalja, amely egészséges egyéneknél ifjú korban a legnagyobb, majd fokozatosan csökken.

Praemenstruális feszültség
A menstruációs ciklus második felében a nők jelentős részét különös hangulati ingadozások kerítik hatalmukba. Van aki megmagyarázhatatlan okokból sír, mások dührohamokat kapnak, megint mások mindkét kedélyállapottal viaskodnak. Súlyosbítja a helyzetet, hogy mindehhez igen gyakran altesti fájdalom, emlőduzzanat, fejfájás is társul. A tünetegyüttes miatt megromolhat a légkör a szenvedő nő körül, és ez számos esetben családi perpatvarokhoz, munkahelyi súrlódásokhoz vezethet. A felsorolt jelenségek a vérzés megindulásakor hirtelen érnek véget, és mintegy átadják helyüket a menstruációs panaszoknak. A kriminológia szerint a nők által elkövetett erőszakos bűncselekmények javarésze e feszültség alatt történik meg.

Priapizmus
A férfi nemiszerv meglehetősen ritka, de annál érdekesebb betegség tünetét jelöli a szó. Bizonyos, ma még nem teljesen felderített okokból a merevedés után, amikor is a pénisz barlangos testei feltöltődnek vérrel, és ezáltal túlnyomás keletkezik, a visszavezető erek görcsösen lezárulnak. Normál esetekben a magömlés után ezek a záróizmok fellazulnak, és a pénisz elernyed. A betegség miatt azonban nem következik be oldódás, és a merevedés napokig, sőt hetekig is eltarthat. Ez igen nagy fájdalmakkal jár, s ha ilyen állapotban folytatnak közösülést, az nem jár gyönyörrel a férfi számára. Megjegyzendő, hogy a Viagra nevű csodaszer, vagy a hozzá hasonló kémiai anyagok ellenőrizetlen és túlzott mennyiségű fogyasztása is fájdalmasan tartós merevedést okozhat.

Próbaéjszaka
Középkorból eredő, helyenként Európában máig fellehető népszokás, mely szerint az udvarló, a lány szüleinek hozzájárulásával évente, vagy havonta néhány éjszaka meglátogathatja a parasztlányt a szobájában. Ha a legény ezek után hűtlenné válik, a falu kiközösíti. A tradíció alapját az a hit képezi, mely szerint az első gyermek nem születne ép lélekkel, ha a szülei érintetlenül kötnének házasságot. A kutatók viszont azzal magyarázzák a népszokást, hogy a paraszti világban létfontosságú a termékenység, az utódok nemzése, ezért a próbaéjszakák választ adhatnak arra, vajon gyümölcsöző lesz-e a kapcsolat, érdemes-e összekötniük az életüket a fiataloknak?

Promiszkuitás
Bizonyos természeti népcsoportok kollektív házasságban élnek, és minden gyereket közösen nevelnek. Eredetileg ennek megjelölésére szolgál a kifejezés. Korunk szexuális szabadsága és szabadossága jóvoltából sokan létesítenek egyszerre több személlyel is nemi kapcsolatot, olykor az érzelmek teljes mellőzésével. Ehhez főként a nagyvárosi élet nyújt megfelelő keretet. A fiatalabb korosztály kellő élettapasztalat híján olykor teljesen kritikátlan kalandokba bocsátkozik, ezzel, - egyéb fertőzések mellett - AIDS-szel is veszélyezteti önmagát és partnereit. Megfigyelték, hogy vészterhes időkben, pl. háborús előkészületek heteiben, hónapjaiban a promiszkuit kapcsolatok száma ugrásszerűen megnövekedik.

Proszatitisz
Magyarul prosztata gyulladás. A férfi húgyhólyag alján elhelyezkedő gesztenye nagyságú szerv termeli a spermiumokat szállító váladékot, ezért fontos szerepe van a megtermékenyítésben s az egész szexualitásban. Gyulladásos megbetegedése ugyanis erős fájdalmakkal jár, s ez legtöbbször elveszi a kedvet a nemi élettől is. A prostatitist fertőzés váltja ki. A kórokozók bejuthatnak lentről fölfelé, azaz a húgycsövön keresztül, de felülről lefelé, véráram útján például mandula, - orrmellék-üreg gyulladásból fakadóan is. A megbetegedés jelei: heveny láz, gyakori, vagy gyakori és fájdalmas vizelési inger, fájdalom a gát-végbél tájékon. A probléma csak orvosi kezeléssel szüntethető meg. Elhanyagolása sok esetben neurózist vált ki.

Pszichés trauma
Nagyon sok szexuális funkciózavar hátterében megtalálható a pszichés trauma. Ez olyan erős lelki megrázkódtatást jelent, - gyakran a károsodott személy közvetlen környezete okozza - amely egész életre kiható problémákat eredményez. A gyermekeket ért sokkszerű megrázkódtatások (mutogatós bácsik, nemi erőszak stb) az egész személyiség fejlődését is megzavarhatják, főként akkor, ha a kárvallottak nem is merik elmesélni az élményeiket, hanem eltemetik azokat magukba. A felnőttkori traumatizálódások többnyire átmeneti szexuális zavarokat okoznak, ezek között megjelenhet az időszakos impotencia, korai magömlés, nők esetében pedig a libidó (vágy) hiánya, az orgazmus elmaradása.

Pszichoterápia
A lelki zavarok, megrázkódtatások, traumák sok esetben vezetnek a szexuális funkciók zavarához, mindkét nem esetében. (Orgazmus és potencia hiány, korai magömlés stb.) A tünetek jelzésként is felfoghatók, amelyekkel a személyiség tiltakozik az elszenvedett sérelmek ellen. Mivel ezek lelki sebeket okoztak, elsősorban pszichoterápiás úton lehet a ható okokat felderíteni és megszüntetni. A kezelés során a tudattalanba száműzött (betegítő) élmények felszínre kerülnek, erejüket veszítik. Megoldódnak az emberi, személyiségi problémák, javulnak a környezettel fenntartott kapcsolatok. Az eredmények eléréséhez feltétlenül szükséges, hogy a beteg is akarjon szembe nézni a tényekkel, igyekezzék feldolgozni az elfojtott komplexusokat és hagyjon fel az önámításokkal.

Pubertás
A gyermeki élet testet-lelket átformáló időszakába lépnek a pubertás korú lányok, fiúk. Ennek kezdete, és lefolyásának hossza egyéni adottságtól, hormon működésétől, genetikai sajátosságoktól, társadalmi helyzettől, földrajzi elhelyezkedéstől és települési típusoktól is függ. Ismert, hogy a városiak előbb és gyorsabban érnek, mint a falusiak . Némi ellentmondás: a falusiak ugyanakkor előbb kezdik el a szexuális életet. A pubertás elhúzódhat csökkent pajzsmirigy működés esetén. Ilyenkor orvosi kezelés szükséges. A nemi érés időszakára jellemző az lelki labilitás. Az érzelemszegény környezetben élő serdülők fogékonyabbak olyan nemkívánatos csábításokra, mint pl. promiszkuitás, kábítószer, homoszexualitás.

Reactio sexualis
Másképpen: szexuális reakció, amely alatt azt értjük, hogy bizonyos ingerre feltámad az emberben a nemi vágy és a szeretkezésre való készség. A tapasztalatokból itélve a férfi gyorsabban reagál szexuális ingerekre, mint a nő. Egyesek szerint ezért kell a nők számára hosszabb idő az orgazmus eléréséhez. Kísérletileg ugyanakkor bizonyított, hogy önkielégítéssel ugyanannyi idő alatt eljuthatnak a csúcsra, mint a férfiak. Mindebből az következik, hogy a heteroszexuális kapcsolatban a közösülés előkészítése, technikája nem megfelelő ahhoz, hogy kellő reakciót váltson ki. A pároknak ezért érdemes felmérniük, hogy milyen tényezők (hangulat, testhelyzet, illat, ital, étel stb) segítik a vágykeltést, mert ezzel tudatosan formálható a szexuális életük harmóniája.


Rövidzárlati cselekvések
Az erős indulatok által kiváltott, hirtelen tetteket nevezik így, amelyek között helyet kapnak a szexuális eredetű bűncselekmények is. Azoknál a személyeknél, akik féltékenységükben bántalmazzák, esetleg meg is ölik a partnerüket, rendszerint személyiség fejlődési zavarokat, neveltetési problémákat találni a háttérben. A vizsgálatok során rendszerint kiderül, hogy a tettes jóformán észre sem vette, hogy keze ügyébe került egy tárgy, amellyel indulatától vezérelve ütlegelni, szurkálni kezdett. Előfordul, - különösen fiatalok körében, - hogy a feltámadt nemi vágy annyira erős, hogy szinte tudatködös állapotot idéz elő, és ebben a rövidzárlatos helyzetben nemi erőszakra kerül sor.

Sade márki
Nagyon sokszor emlegetjük a nevét, hiszen róla, Donatien Alphonse Francois Sade -ról (1740-1814) nevezték el a szadizmus jelenségét. Tizenhét évesen bevonult katonának, hat évig háborúkban harcolt. A későbbiekben, főként szexuális kicsapongásai miatt összesen 27 évet töltött börtönben. A fogsága alatt több könyvet írt, amelyekben dicsőíti a perverz nemi magatartás formákat, közöttük főként az erőszakkal, veréssel, pusztítással járó szexuális élvezeteket. Legfőbb gondolata az volt, hogy a természet megengedi az erőszakot, természet ellenes tehát, ha az erősebb segíti a gyengébbet, ahelyett, hogy elpusztítaná. Ő formázta meg írásiban a szadista embertípust, aki tudatosan száll szembe a társadalommal. Bár nem volt elmebeteg, öreg korára a charentoni őrültek házába zárták.

Sanker, lágy
A nemi úton terjedő betegségek egyike, amely nem tévesztendő össze a "kemény" sankerral, a szifilisz első tünetével. A "lágy" kórokozója egy sztreptobacilus fajta. A fertőzést nyirokcsomó gyulladás, valamint a testen, nemi szerveken jelentkező gennyes duzzanatok, úgynevezett bubók jelezik. A lágyfekély a szifilisszel ellentétben helyi megbetegedést, nem pedig az egész szervezet megbetegedését jelenti. Általában négy-hat hét alatt szövődmények nélkül jól gyógyítható. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a lágy a kemény fekéllyel kevert formában is megjelenhet. A védekezést a hűséges párkapcsolat, vagy a kondom használata jelenti.

Seherezádé
A női ravaszság felmagasztosult példaképe, az Ezeregy éjszaka meséinek hősnője, tolmácsolója. A keserédes történet szerint Sahriar szultán úgy kívánta biztosítani, hogy ő legyen az egyetlen férfi az ágyasai, feleségei életében, hogy miután szeretkezéssel töltötte velük az éjszakát, hajnalban kivégeztette őket. Seherezádé jól tudta, milyen sors vár rá, ezért estéről - estére lebilincselő mesékkel szórakoztatta az uralkodót, akit teljesen elbűvölt az asszony. Végül beleszeretett, s megkímélte az életét.

Simogatás
A kisbabáját simogató szülő nem is gondol arra, hogy szeretetének ezzel a kifejezésével elősegíti a gyermek testi, lelki és szexuális fejlődését is. A kiváltott kellemes bőringerekre a felnőtt korban is szükség van, a szerelmes párok, házaspárok ezért önkéntelenül is cirógatják egymást. Ennek nagy szerep jut az előjáték során is. A test különböző tájékain lévő érző idegek, úgynevezett erogén zónákat képeznek, s ezek lágy ingerlése kiváltja, majd fokozza a szexuális hajlandóságot. A zónák érzékenysége, ingerelhetősége egyénenként változik, de vannak pontok, amelyek simogatása mindenkire hat. Például a nő combok belső felszínének simogatása általánosan a lágyékhajlat fölötti izmok összehúzódásához vezet

Spermabank
Jó termékenyítő képességgel rendelkező férfiak spermáját konzerválják olyan módon, hogy folyékony nitrogénben, - 196 C.-fokra lehűtik, így azt hosszú időre tárolhatják. Ma már világszerte gyakorlat, hogy gyermektelen házaspárok ilyen elraktározott, minden szempontból vizsgált és ellenőrzött ondó révén, mesterséges megtermékenyítés útján jutnak gyermekáldáshoz. Nem ritka az sem, hogy fiatal férjek, akik csak később kívánnak utódot, saját ondót raktároztatnak el a spermabankokban. Ennek az a célja, hogy ha a későbbiekben betegség miatt, vagy egyéb okból rosszabb minőségű ondót állítana elő a szervezetük, akkor a korábbi, életképesebb mintát használják fel.

Szatírok
A köznyelv a mutogatós, leskelődő és kéjtolvaj személyeket (frottőrök, voajörök stb) nevezi szatírnak. Az elnevezés a görög-római mitológiából származik, ahol az erdei félisteneket, mint a férfiasság megtestesítőit jelölték a szóval. Eredetileg Pánhoz hasonlóan félig ember, félig állat alakban ábrázolták őket a korabeli festményeken, vázákon. Később, a Dionüszosz kultuszkörbe sorolták a szatírokat, s az ábrázolásokon az állati jelleget csak parányi szarvval, bojtos farokkal, hegyes füllel jelezték. Jellemrajzukban a gátlástalanság, erkölcstelenség, később pedig a humor bukkan fel. Nevükből származtatható a szatiriázis kifejezés, amely alatt a szakirodalom a férfiak betegesen felfokozott heteroszexuális vágyát, kritikátlan partner váltogatását érti.

Szeméremajkak
A női nemi szervek sajátságos részei, amelyek szövettani és fejlődéstani szempontból hasonlóak a férfi nemi apparátus egyes elemeihez. A nagy szeméremajkak a herezacskónak, a kis szeméremajkak részben a péniszt borító bőrnek felelnek meg. Az előbbi a szeméremrés falait képezi, belsejét zsírszövet alkotja, combfelőli részét szőrzet borítja. A kisajkak a hüvelybemenetet veszik körül, annak elülső-felső részén egyesülnek, ahol a csikló borítóját is képezik. Izomsejteket, rugalmas rostokat tartalmaznak, vér és ideghálózatuk gazdag, ezért a nemi izgalom felkeltése, illetve a szexuális reakciók kiváltása szempontjából jelentősek.

Szerelem
A sokat emlegetett, megénekelt, és képzőművészeti alkotásokban megörökített fogalom a legmagasabb rendű emberi érzelmek közé tartozik. Legfontosabb összetevői az intimitás, a törődés és a vágy. Az igazi szerelemben ez a három alkotóelem nagyjából azonos erővel hat, alakítja a párkapcsolat minőségét és befolyásolja a partnerek egymáshoz,-valamint másokhoz való viszonyát. Ma már tudományosan bizonyított, hogy ez a nagy hőfokú lángolás jórészt annak is köszönhető, hogy a magasabb rendű érzelmek keletkezését követően az agy bizonyos örömhormonokat, azaz az ópiátokhoz hasonló hormonokat termel. Ezek miatt válik a szerelmesek viselkedése olykor teljesen irracionálissá. A szakítás fájdalma részben megvonási tünetnek is tekinthető.

 

Szex
Az egész világon elterjedt és elfogadott ez a rövidítés, amely az eredeti angol jelentésétől (szex=nem) eltérően minden fajta szexuális cselekményt magába foglal. Szex, -bővítménnyel-szexualitás tehát már az az autoerotikus élményszerzés is, amely során a kisgyermek a saját teste feltérképezésekor megtalálja és ingerli a nemi szervét. Ettől kezdve ide sorolható minden olyan cselekmény, amely egyénileg vagy párosan testi örömszerzésre irányul. A szexualitás magasabb rendű élménnyé válik, ha szerelemmel társul. Szexuális vágy és cselekmény nélkülözheti a szerelmet, de az igazi szerelem nem képzelhető el szex nélkül. Rohanó korunk negatív hozadéka: a szexuális élet egyre inkább orgazmus centrikussá válik, s háttérbe szorul a párkapcsolatokat éltető meghittség, gyengédség, törődés és intimitás.

Szexuális problémák
A nemi érés és a pszihoszexuális fejlődés során a családi és külső környezetből számos olyan trauma érheti a gyermekeket, amelyek akadályozzák, lassítják, némely esetben meggátolják a nemi szerep elsajátítását. De a már kialakult, eredetileg jól működő felnőttkori szex is sebezhető negatív lelki hatások által, s megjelenhetnek a szexuális problémák. A leggyakoribban ezek közül: nők esetében a vaginizmus és az orgazmus hiány, a férfiaknál pedig a merevedési zavarok és a korai magömlés. Amennyiben a funkció zavarok mögött nem szervi elváltozások vannak, az említett problémák pszichoterápiás úton többnyire jól rendezhetők.

Szüzesség
Másképpen érintetlenségnek nevezi a népnyelv. A nemileg érett lányok szűzi állapotának testi jellemzői: szorosan összezárt nagyajkak, amelyek teljesen betakarják a kisajkakat, érintetlen, ép a félhold alakú hymen hártya, a hüvely szűk, sima és kemény a méhszáj, a mellek feszesek. A szüzesség megítélése koronként, kultúrákként változó. A férfiuralmú társadalmakban elengedhetetlennek tartották és tartják ma is a menyasszony érintetlenségét. A múlt század emancipációs mozgalmainak egyik eredményeként a civilizált országokban nagyobb szabadságot kapott a női szexualitás is. Elfogadottá vált a házasság előtti és anélküli nemi élet, így a szüzesség állapota leértékelődött. Mint a frigy alapkövetelménye pedig hatályát vesztette.

Vaginizmus
Egyre gyakrabban felbukkanó női szexuális problémát jelöl a szó. A jelenség hátterében rendszerint lelki eredetű szex-hárítás található. Ennek következtében a nemi aktust kivitelezhetetlenné teszi a hüvely izomzatának görcse, amely teljesen lezárja a bemenetet. A vaginizmus lehet általános, azaz minden férfit a szó szoros értelmében kizáró, és lehet partner specifikus, azaz csak egy bizonyos személynek szóló. Ritkán, de előfordul, hogy szülés folyamán megsérül a leánycsecsemő kismedencéjének csontozata, emiatt a későbbiekben, amikor közösülésre kerülne sor erős fájdalmak keletkeznek. A fájdalomtól való félelem ilyenkor ugyancsak előidézheti a vaginizmust.

Vénasszonyok malma
A tizenkilencedik század művészetében, sőt kivágós képein és farsangi jelmezein gyakran feltűnik egy csodatévő malom, amely az öreg nőket ismét fiatallá, szexuálisan vonzóvá varázsolja. A nőknek ez az ősi vágya, és nagy általánosságban az ember álma az öröklét, a megfiatalítás iránt egyéb mondákban, mítoszokban is megjelenik. Az ókorban például Medea füvét, a Hesperidák almáját tartották a végnélküli ifjúság varázseszközének. Korunk tudománya a gerontológiai kutatások révén kívánja az aktív fiatal életkorszakot meghosszabbítani.

Zónák, erogén testtájak
Az emberi test különböző tájai érzékenyebbek, vagy kevésbé érzékenyek az ingerlésre. A nők számára rendkívül fontos, hogy a szerelmi előjáték során tartósan kellemes érzetekben részesüljenek a zónák simogatása vagy más stimulációja útján, mert ez lelki gyönyört is nyújt, ugyanakkor előkészíti az orgazmushoz vezető utat. A nemek között, de még egyénenként is nagy különbségek vannak az érzékenység tekintetében. Nagy általánosságban mégis kitüntetett szerepet kap a csikló, a hüvelybemenet, a mellbimbók, a mell, a száj, a nyakszirt, a comb belső felszíne, az alhas, a csípő és a keresztcsont tájék. A férfitest ingerelhetősége szegényesebb, egyesek mellbimbói például izgathatóak, másoké pedig nem. Központi szerepet a pénisz kap. 

 

RÖVIDÍTÉSEK

 

Bn
Bérnőstény. A kevésbé cizellált lelkű vendégek kifejezésével: a szolgáltató. Mi inkább az SZT (szex tündér) kifejezést részesítjük előnyben :)  

Dt
Deep throat, avagy mély torok. A szopás nagymestereinek azon művelete, amikor is az egész falloszt elnyelik, torkukra engedik, eközben esetleg nyelvvel a zacsit kényeztetik.  

Free Feeling
Avagy barátnő feeling. Amikor a légyottnak az üzleti jellege nem domborodik ki - mintha a barátnőddel lennél, csak az élvezetért. A legjobb szolgáltatók ismérve.  

Iroda
Olyan hely ahol több lány található, együtt.  

Kf
Kölcsönös francia. Avagy mindkét fél orálisan kényezteti egymást. Történhet felváltva, avagy szimultán, egyszerre, ez utóbbi megnevezése 69.  

Kukkoló
Azon, a vendégek körébe tartozó egyén, aki bár felhasználja az oldal által nyújtott információkat, saját élményeit nem osztja meg. Csak olvas, de nem ír. Az oldal látogatóinak többségét adják, igyekszünk minél jobban bevonni őket az oldal szerkesztésébe. Elég nehezen megy :)  

Menedzser
Gyakorlatilag a strici megfelelője, azonban mára már ez is nyakkendős foglalkozássá vált. A lányokat kiszolgáló, (hirdetés, hely, fotózás stb.) "háttérmunkákért" felelős ember (kék). Ebből származik a menedzseri beszámoló kifejezés, amikor is olyan dicsérő beszámoló születik, aminek a hátsó szándéka a forgalomnövelés, és igazából nem vendég minőségben találkozott az író az írás alanyával.  

Mt
Makk Társ. Olyan vendégek, akik megírják a lányoknál szerzett tapasztalataikat egymás (és a csendes kukkoló többség) okulására.  

Nf
Natúr francia. Gyakorlatilag a szopás gumi nélkül :)  

Nfv
Natúr francia végig. Általában testre élvezést jelent. NFVSZ azaz szájba, amikor is a klasszikus franciának megfelelő helyen landolnak a kihalásra ítélt utódok :) 

Nfvsz
Szintén natúr francia végig, amikor is a klasszikus franciának megfelelő helyen landolnak a kihalásra ítélt utódok :). Ezután vagy egy nagyobb nyelés, vagy pzs (papír zsebkendő)-be ürítés következik.  

Pinairigy
Olyan vendég, aki azért nem ír beszámolót, mert dicsérő beszámoló után nehezebb lesz bejutni a lányhoz, és magának akarja az élményt megtartani. Ellenben a rossz tapasztalatot azonnal megírja általában...  

Szt
Szex tündér. A szolgáltató hölgyek kulturált megnevezése.  

Tp
Time pressure. Azaz sürgetés, esetleg az idő lejárta előtti befejezés.  

Szeretkezés 

aktus, coitus, baszás, búbolás, dömöckölés, dugás, ékelés, fûrészelés, gyuszatolás, hetyegés, kamatyolás, kefélés, ketymety, köszörülés, közösülés, kufircolás, kupakolás, lökés, meghágás, mutykolás, nemi érintkezés , reszelés, töcskölés, vesszõzés, vilivalizás 

 

Prostituált 

bárcás, bérnõstény, cafat, cafka, cemende, forgalmi dugó, hetéra, hõgy, kéjnõ, kilométernõ, kurva, kurtizán, kuruc, lízingtyúk, lotyó, nemi szerver, örömlány, prosti, ribanc, ribizli, riboszóma, riherongy, ringyó, rodázó, szajha, szextündér, szolgáltató, utcalány

 

Nõi nemiszerv

barlang, buksza, bula, luk, muff, nuna, odú, pina, punci, vagina

 

Férfi nemiszerv 

angyalbögyörõ, bájdorong, bráner, broki, dákó, dákesz, ezredes, farok, fasz, fütyi, himbilimbi, hímtag, hímvesszõ, kéjrúd , kopasz fõhadnagy, kukac, kuki, logó, lompos, löveg, mûszer, puska, répa, sebváltó, stanley, szivar

 

Anális

végbélnyíláson keresztül történő ... 


Anorexia

nem kifejezetten szexuális fogalom, de hölgyek megjelenése kapcsán gyakran emlegetik ilyen összefüggésben is. Jelentése: kóros soványság. 


Ánusz

végbélnyílás 

 

Bi

a biszexuális köznyelvi rövidítése, jelentése: mindkét nemhez egyformán vonzódó. 


Buzi

a buzeráns rövidítése, jelentése: azonos neműhöz szexuálisan vonzódó. 


Circum cisio

körülmetélés, a fityma műtéti eltávolítása. 


Domina

latin szó, jelentése úrnő, a megalázást kedvelő; urak igényeinek kielégítője. 


Ejakuláció 

az ondó kilövellése 


Ejakulátum

az ejakuláció eredménye. 


Erekció

a férfi nemi szervének vagy a nő csiklójának merevedése. 


Erogén zóna

a test szexuálisan ingerelhető területei. 


Fallosz

a férfi nemi szervének görög eredetű neve. 


Felláció

a férfi nemi szerv női szájba kerül. 


Frigiditás

szexuális érzéketlenség 


Genitáliák

külső (látható, érinthető) nemi szervek 


Gerontofília

idősekhez való szexuális vonzódás. 


Heteró

a heteroszexuális köznyelvi rövidítése, jelentése: az ellenkező neműek szexuális vonzódása, régen ez volt a divat. 


Homó

a homoszexuális köznyelvi rövidítése, jelentése: azonos neműek szexuális vonzódása. Sajnos lassan kötelező lesz. 


Klitorisz

csikló, a női nemi szerv szexuálisan legérzékenyebb része. 


Kondom

gumióvszer, amit célszerű a kuplerájokban már a köszönéshez is felhúzni. 


Koton

gumióvszer, amit célszerű a kuplerájokban már a köszönéshez is felhúzni. 


Incesztus

közeli rokonok közötti szexuális érintkezés. 


Impotencia

cselekvésképtelenség, lehet szervi, de inkább pszichés eredetű, lehet teljes vagy részleges, könnyen gyógyítható. 


Kasztráció

a herék eltávolítása. 


Kunnilingváció

a férfi a szájával cserkészi be a női nemi szervet. 


Leszbi

a leszbikus rövidítése, jelentése: nő szexuális vonzódása nőkhöz. Eredete: Leszbosz görög sziget, ahol Szapphó költőnő versekbe öntötte más nőkhöz való vonzódását. 


Libido

a szexuális ösztön hajtóereje. 


Lubrikáció

szexuális inger hatására bekövetkező nedvesedés. 


Nimfománia

nők kóros szexuális éhsége, fiatal férfiak álma - egészen addig, amíg össze nem szednek egy ilyen nőtől valamit. 


Oralitás

szájon keresztüli örömérzés- illetve okozás. 


Orgazmus

a szexuális kéj tetőpontja. 


Pedofília

gyermekek iránti beteges szexuális vonzódás. Büntetendő. 


Petting

minden szexuális játék szabad, csak AZ az egy nem. 


Pollúció

éjszakai magömlés. 

 

Promiszkuitás

dugunk, akivel csak lehet. 


Sperma

jelentése: ondó, a férfi magja, normális esetben elélvezéskor kerül elő 


Vaginizmus

a női nemi szervnek a férfi behatolását lehetetlenné tevő görcse. 


Viagra

a férfi nemi szerv állóképességét, ezzel párhuzamosan a férfiúi önbizalom növelését célzó kék tabletta.

 

 

JOBB HA TUDOD…

 
All included

A lányok által szóban vagy telefonon - elenyésző számban írásban - közölt árajánlat végén a pontot helyettesítő karaktersor, ami arra utal, hogy a kedves szolgáltató ennyi pénzért szinte minden megtesz. Kezdő makktársaknak feltétlenül javasolt ilyenkor tisztázni, hogy mi micsoda, legalábbis a lány olvasatában, nehogy valami másfélmázsás menedzser magyarázza el a végén. 


Baszámoló

A hőgyekkel megtörtént intim együttlétet követően a nem pinairigy makktárs úgy érzi, hogy tapasztalatait önzetlenül és feltétlenül közzé akarja tenni a makktársadalom épülése céljából. Így hazatérve első dolga, hogy üdvözli a zasszonyt, a második hogy tasztatúrát ragad és megkeresi a makktársak fogyasztóvédelmi fórumának valamelyik kommunikációs csatornáját, majd megírja, mi is történt és hogyan is történt. A dolgokat csak annyira színezi ki, hogy a többi makktársból némi elismerő virtuális cöcögést váltson ki, de azért valamennyire hihető is maradjon. 


Baszoba

Fizetős lányokkal való közös kielégülés céljául szolgáló, viszonylag szegényesen berendezett helyiség, többnyire egy lepusztult bérlakás kisszobája. A berendezés: egy darab, a szétesés határán lévő fekvő alkalmatosság egy darab gyűrött lepedővel és egy darab - jó esetben - frissen tisztálkodott hőggyel letakarva 


Biopunci

a női nemi szerv kevésbé igényes változata, ami kiváló kutatási terület botanikusok, plazmakutatók, később zoológusok számára. Alaphelyzetben kívül retkes, belül gombás. 


BDKM

Büdös Disznó Kurvapecér Makktárs - a makktársadalom szigorúan belső köreiben alkalmazott önkritikus megszólítás. 

 

BN 

bárcás, BÉRNŐSTÉNY , cafat, cafka cemende, centrum, forgalmi dugó, hetéra, hőgy, kéjnő, kilométernő, kurtizán, kuruc, kurva, lápvirág, lízingtyúk, lotyó, nemi szerver, örömlány, perdita, pillangó, prosti, prostituált, repedtsarkú, ribanc, ribizli, riboszóma, riherongy, ringyó, rodázó, szajha, személyi szolgáltató 


Dühöngõ

A 2001 őszén bezárt és 2004 februárjában a makktársalgóból különböző okok miatt kiszorultak számára újra megnyitott Carella fórum ideiglenes neve. 


CGC

CGC = callgirlcenter. Egy TCB gyűjteményből honlappá avanzsált lányos oldal. 


Esõkabát

a gumióvszer másik neve. 


ESZO

Elnyújtott Szexuális Orgazmus, ami nem más mint a balekok többrendbeli átverése. Előszöris méregdrága könyvek jelentek meg, ESZO címmel eladva a legalapvetőbb érzéki játékok némi keleti édes-savanyú szósszal nyakonspriccelt leírását, másrészt méregdrága tanfolyamokon tanítják hím és tojó palimadaraknak, harmadrészt a makktársak pénzére utazó marketingarzenál egyik darabja. Elnyújtás ide vagy oda, egy óra alatt elsütnek és te a buxádba nyúlsz, nevezzük is bárhogy. Bárki is találta ki, jó ötlet, vendégünk egy sörre. 


Fakanál

írd fuck-anal - a dolgoknak a hátulról történő megközelítése - vagyis a kipufogóban történő elmerülés 


Fazonmuff

átmenet az ősbozont és a kopasz punci között. A makktársadalom döntő többsége ezt a fajtát preferálja, sőt, itt valóban jól használjuk a _kultiválja_ kifejezést. 


FÉG

Régi magyar gyártmányú gázboyler a kóbor farkincák ijesztgetésére, ha van melegvíz, akkor leforrázó élményt nyújt, de ha ilyen van a tett színhelyén, akkor általában nincs melegvíz. 


Fikamatyi

Testi és/vagy lelki fogyatékos - általában netfüggő fehérjehalmaz, aki vélt vagy valós sérelmeiért az internetes fórumokon való szarkeveréssel vesz elégtételt. Egyébre képtelen és/vagy gyáva. 


Free

Olyan nőstény, akinek nem az akció után azonnal fizetsz, hanem elébb vacsorázni viszed, virágot, ruhát, majd éxert vásárolsz neki, utóbb feleségül veszed :(((( 


Frottõr

Normális helyeken fellelhető nagyméretű, illatos, vízszívó törülköző, a lányoknál az ilyen inkább zsebkendő méretű és ha szerencsés vagy, aznap még senki nem használta


FV

FarokVerés, összesen három jelentéssel. 
Az első: arra a jövőbeli aktusra utal, amikor a nyomtatós egy szép napon lebukik és makktársak veszik kezelésbe - a legnemesebb testrészét kivéve 
A második: ezt csinálják a legócskább ribancok francia helyett, amikor azt hiszik hogy nem figyelsz oda. 
A harmadik: a legtöbb gyógymasszázs utolsó mozzanata, amikor a terapeuta - látva betege váratlan vertikális felfejlődését - átmegy nőbe, vagy mondjuk úgy - megkönyörül a kéjért meredő farkantyún. 


Gyere vissza késõbb

A logisztikázást hírből sem ismerő, randa bérnőstények abbeli óhaja, hogy ne zavard a most folyó üzletüket, hiszen az előző vendég még ,,nem ment el,,. Ha ezt a kapuban hallod, akkor soha többé ne menj vissza, mert a pénzed ellenére még annyira se vagy fontos nekik, hogy ne szervezzenek be eléd mást. 


HõGY

HÖGY, vagy HOGY, esetleg hőgy. Első hallásra a tőgyre asszociálnának a tájékozatlan kebelbarátok, pedig nem az örömforrást jelentő alkatrészről, hanem az egész hőgyrül van szó. Régebben ezt a fogalmat makktársi szinten csak bérnőstényként volt szokás emlegetni, de a makktársadalom evolúciójós fojamata, az általlános kulturállódás, az érzékeny és (ejtsd:vájt) fülek megkívánják... 


Iroda

erotikus szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás fedőneve, ami többnyire egy bérelt lakásban működik, tartozéka néhány hőgy, egy madám és/vagy egy menedzser 


Irodajáró

olyan szolgáltató hőgy gúnyneve, aki szebbnek képzeli magát Pamela Andersonnál is és nem érti, miért nem hever még az egész világ a lábai előtt. Meg is van sértődve emiatt és gyorsan odébbáll egy másik irodába, hátha ott felismerik és megfizetik a benne rejlő nagyszerűséget. Aztán ennek elmaradása után újabb irodát keres. És megint újabbat. És megint újabbat. 


JÜM - JÜM ház 

Unott bérnőstényeket foglalkoztató hely, amire az eksön után 5 perccel már nem emléxel, maximum este veszed észre, hogy kevesebb pénz van a buxádban. A JÜM egyébként rövidítés: Jössz-Ürítesz-Mész. 


Kamufotó

Pipike vagy lusta, vagy bűnranda, ezért nem saját fotókkal hirdeti magát, hanem valaki máséval, aki általában szebb is, karcsúbb is, fiatalabb is, mint ő maga. Ráadás gyanánt vagy kitalál egy mesét, hogy miért más a valóságban, mint az életben, vagy nekiáll bizonygatni, hogy ő van a fotón, teljes életnagyságban. De te ugye nem fotókról való vitázás céljából kerested fel őt, ezért ha bátor vagy, azonnal olajra lépsz, ha még bátrabb, akkor maradsz. Ha pedig óvatos szeretnél lenni, akkor előbb körülnézel a KFG-ben. 

 

Kézzel befejezés

A bérnőstény masszázs felkiáltással egy bizonytalan ideig (általában nem addig, amennyit kifizettél) taperol, majd a végén krémet ken a kezére, és kiveri a fütyköst. Minek ezért fizetni, ezt ingyen magadnak is megteheted... 


KFG

KFG = KamuFotóGaléria, az átverős fotók összegyűjtéséből származó virtuális kiállítás, ami egyelőre a makktársalgóban (makktarsalgo.ini.hu) látogatható 


Kopasz fõhadnagy

a fütykös elnevezése olyan úri körökben, ahol nem illik olyat mondani, hogy ,,FASZ,,. Használatosak még a következő elnevezések: (hím)vessző, farok, pénisz, fütykös, fütyesz, fütyi, műszer, brocki, stanley, kéjrúd, bájdorong, szivar, löveg, puska, logó 


Kényszerfrancia

A szexuális erőszak hímneműek sérelmére elkövetett fajtája. A hölgy érkezési oldalával elhelyezkedik az úr indulási oldalán, magyarul ráül a fejére és csak akkor hajlandó elmenni (onnan) ha az úr a nyelvének szapora mozgatásával tett ezért egyet és mást. Rosszabb esetben a hölgy hatvan kiló alatt van, jobb esetben meg most hallasz ilyet először, utoljára és sohatöbbé. 


KF

KF = kölcsönös francia. A bérnőstény is élvezni akarja a nyalakodást, de ha ez feláras, akkor csak meg akar kopasztani. 


Kibic

A kukkolónál is kártékonyabb állatfajta. Lányokhoz ugyan nem jár, de meghatározó része kíván lenni a különböző makktársfórumoknak. (vö: NMT) A makktársalgó a 2004 februári korlátozásokat követően megszabadult tőlük, nem sokkal később saját fórumot indítottak. 


Kukkoló

A makktársfórum információit rendszeresen felhasználó, de saját élményeit következetesen eltitkoló qrvapecér. 


Kölcsönös kielégülés

A makktárs kielégülést keresve olyan akcióba kezd a hőggyel, ami pénzt jelent mindkettejüknek. A makktársnak kiadást a hőgynek bevételt, így aztán kielégülnek mindketten. A makktárs lövéskor, a hőgy meg amikor elteszi a suskát. Évente akad egy-egy olyan szerencsétlen balek, akivel a hőgy el tudja hitetni, hogy ő is elélvezett szolgáltatás közben, sőt, a szerencsétlen hülyéje ezt még világgá is kürtöli, ártatlan közlésével a makktársadalom harsány röhögését kiváltva. 


Leszbishow

Bérnőstény azon cselekedete, amikoris a gyanútlan makktárs pénzügyi kifosztására a kolleganőjét is beígéri, persze dupla pénzért, miközben úgy tesz, mintha a barátnője nyelve is izgatná, holott csak a minél több pénz izgatja. Általában egy gyenge utánzatot fogsz látni, ha meg azt mondják, hogy mindketten veled fognak foglalkozni, az azt jelenti, hogy egyik sem fog veled foglalkozni, azaz egy nullát kapsz, persze jó drágán. Ritka kivételek azért előfordulhatnak, de ne bízz benne túlságosan. 


Logisztikázás

Az erotikus örömszerzés üzletszerű intézése során végzett (vagy fájóan hiányzó) szervezőmunka, melynek következtében azonnal fogadnak, ha megérkezel, csak a kiszemelt lánnyal találkozol és elhiszed, hogy ma itt te vagy az első és az utolsó vendég. Rossz logisztikázás esetén várnod kell (vö. ,,gyere vissza később,,), hiányos öltözetű élőlényeket látsz erre-arra kószálni, szembetalálkozol az akció előtt egy szégyenlősen elsomfordáló úriemberrel, utána egy türelmetlen gyúrónadrágossal, közben esetleg egy más által pofátlanul eláztatott papírzsebkendővel. 


Luksógorság

az ugyanahhoz a szexuális szolgáltatóhoz járó makktársak között kialakuló családi kötelék elnevezése 


Macskanyelv

A házi cirmos muffjának alkatrésze, ami fejlettebb nyelvérzékkel rendelkező makktársak csalogató megnyilvánulásaira (nem ugyanaz mint a ci-ci-cicc!) előmerészkedik az odúból 


Makkolda

Olyan szolgáltató hely, ahol hölgyek nyújtanak ezt-azt, többek között erotikus szolgáltatásokat is, elsosorban urak részére. Szokás a makkoldákat másképp is nevezni, pl. kupi, iroda, kuppantó, ház, kupolda, kéjlak, kupleráj, örömtanya, könyveloiroda 


Makktárs

Lányokat és házakat rendszeresen vagy ritkán látogató úriember, aki nem rest közkinccsé tenni az ezúton szerzett nemzedéki élményeit 


Makktársalgó

Leánykori nevén Carella fórum, ami évek óta nyújt lehetőséget nyilvános és anonim eszmecserére a szolgáltató hölgyekről és olykor velük is. A hasonló fórumok osztódással szaporodása, illetve az infantilizálódás miatt 2004 februárjától csak regisztrált vendégek szólhatnak bele.


Makktársadalom

Makktársak virtuális közössége, amiben szerepel minden olyan hímnemű, aki fizető ügyfél volt vagy lesz valamelyik kupoldában (makkoldában). Aki épp most fizeto ügyfél, az is makktársnak számít, csak a jogaiban (makkoldalak látogatásában) épp akadályoztatva van. 


Menedzser

A leányokat futtató, a pénzüket elszedő úriember (korábbi nevén strici), aki gondoskodik a hölgyek marketing-kommunikációjáról és biztonságáról. Régebben ez egy 130 kilós nemzetiségi volt, manapság főleg olyan egykori szolgáltató hölgyek, akikre annakidején még a nemzetiségiek vigyáztak. 

 

Menedzserezés

A prostifórumokban a pozitív beszámolók közzétételét követő csaholás, amiben elsősorban a kibicek viszik a prímet és aminek a lényege az, hogy az adott beszámolót csakis a hőgy menedzsmentje írhatta. Az esetek 10-20 százalékában ennek van is alapja. A csahos kórus azt sikeresen elérte, hogy miattuk a kutyának sincs kedve beszámolót írni. 


Misszionárius póz

A lány négykézlábra ereszkedik (vagy lehajol) a fiú pedig hátulról közeledik. Amikor eléri, akkor kezdenek pózolni, persze erre létezik jóval több kifejezés, de nem mind ilyen szép. Ja, és nem is mindenki szerint ez az. 


MT

MT = makktárs 


NA

Nature Action, azaz gumi nélküli hancúr, az öngyilkosság legizgalmasabb formája. Izgató a hőgy, aki megengedi neked hogy védőfelszerelés nélkül megmászd (bérceire hágj), aztán izgulhatsz, hogy mit szedtél össze, és hogy lassú kínhalálnak vagy hosszas szenvedésnek nézel elébe. Mindenesetre a NA komoly dolog, az ilyenben utazó BN feketelistás, a gumi nélkül farkaló makktárs meg egyszerűen síkhülye. 


Nem tudok visszaadni

A rutintalan makktárs megkopasztására kitalált duma. A rutinos makktárs előre kiszámolt pénzzel megy, amit gondosan elkülönít a többitől. Persze még jobb, ha csak annyit visz magával, amennyire szükség lesz. 


NF

Natúr francia, azaz a társkereső farkincája öltözék nélkül csóválódik valaki más szájszervében, különös szomorúságot okozva az óvszergyártóknak és reményt adva az orvosoknak. 


NFVSz

NFVSZ = Natúr Francia Végig Szájba, kevésbé finoman szájbalövés. Az óvszermentes orális közösülés - a büntetőjogban fajtalankodás - közös megegyezésen alapuló költséges formája, amikor a hőgy az akció végén a szájpadlás és a nyelv bevonásával létrehozott vákuumot kihasználva gyűjti be a nemes nedűt. 


NMT

NMT = Nem Makktárs. A makktársakkal szemben, akik rendszeresen látogatják a hőgyeket és tekintélyes summát hagynak náluk, a NMT napjait az örömlányokkal foglalkozó fórumokon való okoskodással és hőgyek felhivogatásával tölti. Ettől végre egy kicsit úgy érzi, hogy őt is észrevették. 


õsbozont

A makktársadalom háromféle muffot ismer, úgymint. 
A borotvált : szőr nincs, maximum borosta, ami kellemetlenül felkarcolja az orrod tövét. 
A fazonírozott : az álszeméremdomb fölött kis pamacs. 
Végül az ősbozont : amin korlátozás nélkül burjánzik a szőr. Utóbbi kihalófélben van, ezért a makktársak szők csoportja a makktársalgóban önálló topikban értekezik a megmentésükről, esetleges tenyésztésükről. 


PC

PC = plázacica, esztétikai kategória. Tipikus jegyei a minimum háromcentis műköröm, a platinaszőke tollazat, a kifejezéstelen tekintet, a papírszerű, zörgős bőr (ilyet szoláriumban lehet csináltatni) és a holdjáró cipő (pata). Ha a PC nem találta meg álmai aranyláncos-terepjárós kopasz hegyomlását, de vágyik a jólétre, akkor úgy csinál, mint aki szolgáltat. Ezt élvezni kizárólag az a makktárs tudja, akinek első a látvány.


Pénisz

Olyan, mint a fasz, csak kicsi és puha :) 

Pinairigy

azt a makktársat hívjuk pinairigynek, aki felfedez egy nagyszerű szextündért, és ezt gondosan eltitkolja a makktársadalom elől, nehogy más is belemártsa ujjait a szenteltvíztartóba.


PLPK

PLPK = PirosLámpás PanelKuckó, vagyis egy lakótelepi bérkégli, amit a bérnőstények bérelnek és eme bérleményekben bérmálják az összes kéjenc béreslegényt, akik jó esetben a szexuális örömködés kies bérceit hágják meg egy lopott órácska erejéig. A legtöbb PLPK található a XI. kerületi Etele, a XIII. kerületi Népfürdő úton, továbbá a XIV. Őrs Vezér tere környékén. 


Prémvadász

az a makktárs, amelyik a borotvált lányokkal és a fazonmuffokkal szemben az ősbozontban való turkálódást részesíti előnyben 


R-kedvezmény

az utcán szolgálatot teljesítő hölgyek nevezik így az utcán szolgálatot teljesítő uraknak nyújtott szexuális szolgáltatás anyagi vonzatát. Az R-kedvezmény mértéke 100%, vagyis ha Cuncimunci nem kezeli le önként és ingyen az egyenruhás urat, akkor az megkéri, fáradjon vele. Ilyenkor az úticél soha nem a Hilton, hanem főleg a fogda. Akkor meg már inkább az ingyenmenet... 


Ribizlizés

a makktárs behatol a sűrűbe és kitartó kutakodás után jó esetben megleli az ízletes, piros bogyójú gyümölcsöt, a ribizlit (riboszómát, h&#245;gyet, stb.) <br>Ezt követ&#245;en újra behatol a s&#251;rejébe, de ez már egy kisebb bozótos amit csak védőfelszerelésben ajánlott felderíteni. A végén kétféle magot hagy az illető úr a ribizlizés helyszínén, a második a pénzmag. 


SZFBT

SZFBT = szarfaszú beszámolótolvaj, aki mások beszámolóit illetéktelen helyre juttatja, úgymint nyomtatott vagy elektronikus formában saját vagy más néven, eredeti, vagy átírt formájában közzéteszi 

 

Szexháromszög

Hasonlít a Bermuda háromszöghöz, mert eltűnik benne sok minden, de különbözik is attól, mert Budapesten van, a Szent István körút - Pozsonyi út - Ipoly utca - Váci út határolta területen, ahol régebben minden harmadik lakásban szextündérek űzték az ipart. Mára már egy kivétellel az összesben lehet bujálkodni, de kósza hírek szerint hamarosan onnan is kiutálják az idős nyugdíjas bérlőt, özv. Geduld Zónánét 


Szexlexikon

Makktársak iránytűje és webmesterek afrodiziákuma. Jelen összeállítást olvasgatva kezdő makktársak megismerik a makktársadalomban használt rövidítéseket, kezdő webmesterek pedig izgalomba jönnek, mely gerjedelmet az itt olvasottak változatlan, vagy átszerkesztett formában a saját honlapjukra másolásával csillapítanak. 


Szolgáltató

Kurva, bérnőstény és még egy csomó egyéb, de entellektüel körökben csak úgy szokás emlegetni, hogy HŐGY 


SZV

SZV = szoknyavadász. A lányok hajkurászásáról ismert urak elnevezésén felül egy ismert portál elnevezésének rövidítése. Egyesek a kényelem okán használják, kettesek pedig a forrás feltüntetéséhez, nehogy valaki ráismerjen. 


SZV forum

SzoknyaVadász Fóruma. A makktársalgó körülírtabb megnevezése. 


SZT

SZT = szextündér. Azon hőgyek gyűjtőneve, akik átlagon felüli szolgáltatásuk miatt, vagy valamely törzsvendégük érzékeny fülei miatt a makktársi körökben megszokott elnevezésnél sokkal jobbat érdemel(ne) 


TCB

TCB = támogató célzatú beszámoló. A hálás makktárs, vagy éppséggel egy a lányokkal cigánykodó-alkudozó baromarcú lelkendezése a makktársfórumokon, amivel inkább árt a szegény lánynak, semmint használna neki. 

 

TÉ = testre élvezés: NF-t igérő, de valójában a makktársat átverni akaró bérnőstény cselekedete, ahol is a nemes nedűt kézzel csikarja ki a kéjrúdból, és azzal jobb esetben a saját, rosszabb esetben a póruljárt makktárs testét teríti be. 


TFP

Tutti Frutti Party, egy hazai kiadású szexpartner-kereső magazin. 


TP

Time pressure (az idő szorítása), azaz a büdös kurva állandóan az órát nézi és ha egy órát fizettél előre, akkor 25 perc múlva az utcán találod magad. 


Tündérkezés

A ribizlizés magasabb minőségben űzött formája, egy gyakori folyamat, amely során a makktárs kiválasztja a szextündért, becserkészi, felkeresi, majd megműveli. 


Tündértár

Makktársak beszámolóinak gyűjteménye. 


Türcsi

A törülköző (vagy törölköző) névre hallgató textíliának alacsonyabb intellektusú polgárok köreiben bevett becézése. Valójában ez egy víztaszító anyagból készült, bizonytalan színű, szagú és állagú valami, amit összehajtogatással szokás tisztítani. 


Utcai harcos

Makktárs a gépkocsizó hadosztályból, aki szívesebben veszi célba a járda szélén mozgó objektumokat, semminthogy hirdetések vagy más ajánlatok közül választana egy legalább olyan bizonytalant. 


Védõfelszerelés

a gumióvszer másik neve. 


Vadászat

Meredező szerszámmal lapozod a szexpartner-kereső lányok hirdetéseit, vagy reménykedve vizsgálod az autódból a régi és az új türelmi zónák gyalogosait. 


Vilivalizás a susnyákosban

A dugás (kefélés) romantikus módozata